Boek

omslag

Oekraïne is al jaren onderwerp van gesprek. Maar wat is het nu eigenlijk voor land? Wie zijn de inwoners? Waar houden zij zich mee bezig? Welke dromen en ambities hebben zij? En hoe kijken zij naar de huidige situatie?

Fleur de Weerd reist door Oekraïne en spreekt markante karakters die dit land bevolken: een mijnwerker in Novodonetsk, een bazin van een huwelijksbureau in Odessa, een homopriester in Donetsk, een smokkelaar in Oezjhorod, een orthodox-joodse toerist, een ultranationalist met een passie voor paaseieren in Lviv en vele anderen. Samen schetsen de verhalen een genuanceerd beeld van Oekraïne: het land dat maar niet wil lukken.

‘Het land dat maar niet wil lukken’ is in 2016 bekroond met de Bob den Uyl Prijs voor het beste literaire reisboek.

Uit het juryrapport: “Door onze normatieve opvattingen over goed en fout aan het wankelen te brengen, weet ze een helder licht te werpen op het grijze gebied daar tussenin. Geraffineerd legt ze het spanningsveld in de regio bloot, waarna de lezer achterblijft in het besef dat een oplossing voor dit conflict nog heel ver weg is.”

Recensies:

“Verplicht leesvoer voor iedereen die over Oekraïne kletst” – The Post Online (zie link)

“Ze schrijft over het land naast het nieuws, waarin zij diverse groepen mensen ontmoet, confronterende vragen stelt, aandachtig luistert en zo telkens tot nieuwe eigen inzichten komt ” – NRC , 4 sterren ( zie link)

“Sfeervolle beschrijving van een land op drift” – NBD Biblion

“Een onthutsend reisverhaal dat je doet nadenken en dat je vooral niet wil vergeten.”- MO mondiaal nieuws (zie link)

“Zonder een zijde te kiezen en met vlotte pen weet Fleur de Weerd een genuanceerd beeld te geven van Oekraïne” – Reformatorisch Dagblad

“De Weerd schrijft met zoveel enthousiasme over Oekraïne dat je stiekem een beetje van het land gaat houden.” – Magazine ‘Wordt Vervolgd’ Amnesty Nederland

4 thoughts on “Boek

  1. ik ben gestart met het boek, zeer boeiend, alleen de EU is ook mede door Polen bevrijdt, het regiment heeft een zeer hoge militaire onderscheiding hier voor ontvangen van Nederland

  2. Ik ben gestart met het boek zeer boeiend, alleen de EU is ook mede door de Polen bevrijdt, het regiment heeft een hoge militairen onderscheiding hiervoor ontvangen van Nederland.

    • Dag Caroline,
      Het land is corrupt, hierbij een voorbeeld ivm MH17 omdat er geen radarbeelden zijn, want de radars waren in onderhoud. Amsterdam heeft 12 brandweerkazernes met tankautospuiten, zou de brandweercommandant alle voertuigen buitendienst stellen voor onderhoud? En dan hebben we ook nog de schilderijen roof.
      Heb jij het antwoord?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s