‘Dit keer gaan we het eens eerlijk doen in Oekraïne’


26 mei 2014 (Trouw) – Er staat een flinke rij bij het kieslokaal in de Lenin-buurt in Dnjepropetrovsk. Werklieden staan in hun zondagse pak in de rij om een president te kiezen. “Nee ik wil niet met je praten, ik ben niet omkoopbaar”, zegt een vrouw in de vijftig met gouden tanden als ze aangesproken wordt. “Dit jaar gaan we het eerlijk doen in Oekraïne.”

Er wonen in deze oude arbeidersbuurt veel arme fabrieksarbeiders, werkelozen en gepensioneerden. Het stemlokaal waar zo’n tweeduizend van hen mogen stemmen is in een afgetrapte technische hogeschool. Het staat naast een rangeerterrein voor trams en leegstaand communistisch paleis, waar tot een paar maanden geleden een Lenin-beeld stond.

image (6)Zijn sokkel is nu kaal. Maar de mensen lijken het niet erg te vinden. Hoewel Dnjepropetrovsk in het oosten van het land ligt en veel zware industrie kent, zijn de mensen hier Oekraïne positief gezind. Er rijden opvallend veel auto’s rond met blauw-gele vlaggetjes en er zijn zelfs mensen in folkloristische hemden naar het stemlokaal gekomen. Dat komt doordat de pro-Oekraïnse oligarch Igor Kolomoiski hier nu gouverneur is, zegt de 60-jarige ex-mijnwerker Pavel Vladimirovitsj. “Hij is een oligarch, maar hij heeft wel orde en liefde voor het land gebracht.” Hij kijkt om zich heen. “Wat is het druk zeg, dit is normaal een van de rustigste stemlokalen.”

Achter Vladimirovitsj zoeken een stuk of dertig mensen hun biljet uit een grote bak en vullen ze in in hokjes met smoezelige gordijnen. Daarna doen ze hun biljet in een grote doorzichtige stembus. Het is een snikhete dage en de sfeer is bijna feestelijk. Veel mensen hebben kinderen meegenomen, die ze het formulier in de bus laten doen. “Het is een historische dag dus lach eens naar het mobieltje”, zegt een vrouw tegen haar kleinkind. Een politieagent loopt verveeld door de zaal, en gooit zijn knuppel omhoog tot hij hem laat vallen.

Achter de stembussen zitten vertegenwoordigers van de presidentskandidaten. Zij houden de kiezers in de gaten. Vladislav Pankov (23) en Victoria Michalovska (22) zitten hier voor Julia Timosjenko. “Maar we zijn niet echt fan van haar hoor, ze betaalt gewoon goed”, zegt Pankov. “Ik ben hier omdat ik een keer rustige verkiezingen wil.” “Ho”, zegt zijn collega als er voor de zoveelste keer een paartje één hokje ingaat. Michalovska zucht. “Die mensen hebben volgens mij nog nooit gestemd.”

De twee studenten zitten er bovenop, ze tellen zelfs de mensen die binnenkomen. Maar letten ze ook de nieuwe regel dat je geen foto’s mag maken in het stemhokje? Michalovska weet van niets, Pankov knikt vaagjes. “Maar dit controleren is lastig, want je kunt niet door de gordijnen kijken”, zegt hij. En haalt dan zijn schouders op.

Het blijft de hele dag druk. Tegen het einde gaat de opkomst richting de 60 procent, dat is heel hoog voor het district. “Dat komt omdat iedereen zeker wil zijn dat Petro Porosjenko president wordt”, zegt de tandeloze werkloze Sergej (50).  Waarom? “Ze zeggen dat hij orde kan brengen”, zegt hij. De meesten zijn het met hem eens, en zo niet, dan zwijgen ze. Slechts één vrouw vertelt op Sergej Dobkin te hebben gestemd, de kandidaat van partij van Viktor Janoekovitsj. Dan zegt haar man: “niet met haar praten”, en sleurt haar weg. “Dobkin is er tenminste een van ons”, roept ze nog.

“Oekraïners denken niet voor zichzelf na, ze volgen elkaar gewoon”, legt Pavel Vladimirovitsj uit. “Maar dit keer is dat positief, want we moeten uit de crisis.” De gepensioneerde gelooft dat de verkiezingen daadwerkelijk eerlijker zijn verlopen dat eerdere jaren. “Of ik hoop het in ieder geval heel erg. Goed, als straks de stemmen gestemd geteld worden gaat er vast nog veel mis. Maar hopelijk zijn er dan al zo veel stemmen voor Porosjenko dat er niet tegenop gefraudeerd kan worden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s