Zuinig met gas en elektra? Dat is nieuw voor de Kievenaren


28 maart 2014 (Trouw) – Anna Volkava staat iedere avond in hotpants achter haar fornuis. “Anders hou ik het niet uit. Het is binnen 24 graden”, vertelt ze. De vijfentwintigjarige verkoopt kinderkleding op straat in een buitenwijk van Kiev. Ze woont in een van de vele Sovjet-flats die achter haar oprijzen.

image (3)Zoals in de meeste Oekraïense huizen is ook in Volkava’s flat de verwarming centraal geregeld. Van midden oktober tot midden april staat hij te loeien. Uitzetten kan niet, zegt ze en haalt haar schouders op. “Ach, gas en elektra zit toch in de huurprijs.” Ze grinnikt. “Bovendien vindt mijn man het wel leuk dat ik halfnaakt rondloop.”

Oekraïne is een van de meest energieverkwistende landen ter wereld. Per inwoner gebruikt het land bijna twee keer zoveel energie dan EU-landen. Dit komt door de hopeloos verouderde industrie. Maar ook door een andere erfenis uit de Sovjet-Unie: gas voor huishoudens wordt gesubsidieerd door de overheid.
Hier lijkt nu verandering in te komen. Om een lening te krijgen van het IMF heeft Kiev besloten per 1 mei deze gasprijzen met de helft te verhogen. De prijzen voor water en elektriciteit gaan met 40 procent omhoog in juli. De allerarmsten zullen gecompenseerd worden, aldus premier Jatsenoek.

“Oei”, zegt Volkava, die het nieuws nog niet had gehoord. “Waarschijnlijk gaat de huur dan omhoog. En dat terwijl alles zo veel duurder geworden is en niemand iets koopt. Misschien moeten we zelfs wel bij onze ouders gaan wonen.”

Een collega verkoopster komt nieuwsgierig aangelopen. De 57-jarige Irina Alekdrovna woont in een zelfde soort flat als Volkava. “Die hitte in de flat  komt door de corruptie”, weet ze. “Hoe langer en hoe meer de eigenaars stoken, hoe meer geld ze achterover kunnen drukken. Het is een van de redenen waarom er hier revolutie was.”

IMG_3084De verkoopster vindt het dan ook verstandig dat de energieprijzen omhoog gaan, zegt ze nuchter. “We moeten bezuinigen, willen we er bovenop komen.” En tegen haar collega: “Bij je ouders wonen is niet zo erg, het is maar voor een paar jaar.”

Maar kunnen ze dan niet zelf iets doen om energie te besparen? Volkava zet grote ogen op als ze hoort dat mensen in Nederland een knop hebben om de verwarming te regelen. “Ik laat heel vaak ’s nachts het licht aan”, zegt ze. Volgens Alekdrovna heeft het weinig zin om zelf te gaan bezuinigen. “Je energieprijs wordt berekend op het gemiddelde van de flat, dus gaat pas naar beneden als iedereen zuinig is. We kunnen beter wachten tot de eigenaar het systeem verandert.”

“Naief”, aldus voorbijganger Nadjezda Oleksandrovna  (35) . “Je kunt niet op de corrupte heren wachten. Ik kom uit Charkov, waar ze armer zijn dan hier. Vrienden van me hebben zelf uitonderhandeld dat de verwarming in de flat is uitgezet.”

Dat zal ook in Kiev gebeuren, denkt ze. “Als de nood maar hoog genoeg is. Nu het zomer wordt, is dat nog niet erg, maar deze winter wordt vreselijk”, voorspelt ze. “Dan zullen ze mensen terugverlangen naar de tijden dat de verwarming altijd aanstond en de regering vervloeken.”

 

 

2 thoughts on “Zuinig met gas en elektra? Dat is nieuw voor de Kievenaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s