‘Zo verliezen we de propaganda-oorlog’


22 maart 2014 (Trouw) – En weer zit Leonid Jatsenko (59) hoofdschuddend aan de telefoon. “Nee tantetje, het valt allemaal wel mee. Er zijn geen nationalisten in de stad die me willen vermoorden. We hebben alleen wat opstartproblemen omdat we het land willen veranderen.” Hij zucht. “Nee we willen niet naar Moskou vluchten.”

Zo gaat het nu al weken, vertelt zijn vrouw Elena. Zoals veel Oekraïners heeft het echtpaar veel familie in Rusland. “Hij praat uren op ze in, maar ze zijn volledig gebrainwashed.” “Ze bedoelen het goed”, aldus Leonid met een bitter lachje. “Maar ze maken bijna zo’n gevreesde nationalist van me.”

Het is nog maar een maand geleden dat er gevochten werd op het onafhankelijkheidsplein. Toen Janoekovitsj vluchtte, hing er een sfeer van overwinning en opluchting in de lucht. Daar is nu nog maar weinig van over.

“We verliezen de propaganda-oorlog”, vertelt studente Kristina Koninjoek (21). Ze is op Maidan, maar kijkt niet vrolijk. “Ik sta nog steeds achter het idee van de revolutie. Maar het is moeilijk positief te blijven.” Achter haar staan mensen te kijken naar portretten van de gevallen ‘helden’ van een maand geleden.

De frustratie richt zich op de tijdelijke regering. De daders gaan nog steeds vrijuit, zegt Koninjoek. “De nieuwe regering had ze meteen moeten vervolgen. Er wordt een hoop beloofd, maar er gebeurt telkens niets, en intussen verdwijnt het bewijsmateriaal. Terwijl Poetin ons juist heeft verenigd in de strijd door ons binnen te vallen, bevestigt de regering telkens dat het geen idee heeft wat te doen.”

Deze week stelde de tijdelijke regering bijvoorbeeld voor een visaplicht in te stellen voor Russen. “Op zich logisch”, aldus Koninjoek, “want Oekraïners worden al maanden sporadisch geweigerd bij de Russische grens. Maar of het verstandig is? De Oost-Oekrainers ontglippen ons nu al. En bovendien geeft hij Poetin munitie. Die kan nu weer zeggen dat de Russischtaligen gediscrimineerd worden en ons land binnen vallen”, zucht ze. “Maar dat heeft de premier zich vandaag pas gerealiseerd. Dus nu heeft hij het plan weer teruggetrokken.”

Veel mensen hier delen haar ontevredenheid. Volgens Maidan-held Olga Bogomolets (47) heeft de regering alleen wat gezichten vervangen. Daar wist ze alles van want deze dokter – een van de gezichten van de revolutie – was zelf gevraagd om gezondheidsminister te worden. “Maar alle ambtenarenposities waren al gevuld, dus ik kon niets hervormen. Ik zou niet meer dan een stropop zijn.” Dus ze wees de post af.

Verschillende bewegingen van Maidan zijn om verschillende reden ontevreden over de tijdelijke regering. Afgelopen dinsdag sloegen drie parlementsleden van de extreemrechtse Svoboda-partij de directeur van het eerste televisiekanaal in elkaar en zetten dit op youtube. De reden? Ze waren boos dat de zender de speech van Poetin had uitgezonden. Daarmee zou de zender de Maidanrevolutie ‘in diskrediet’ hebben gebracht.

“Zo’n actie maakt het lastig om vrienden uit Rusland te vertellen dat het wel meevalt met de radicalen hier”, aldus Oleg Sennikov (21). Hij komt uit het Oostelijke Dnjepropetrovsk en is in Kiev op klassenuitje. “Of we Madain nog steunen? We zijn Oekraïens en trots op onze helden. Maar we zijn hier vooral om het open lucht museum te zien.” In de revolutie gelooft hij namelijk niet meer. “Volgens mij heeft de regering het op een dealtje gegooid met de Russen over de Krim. Het enige wat we nu nog kunnen is zorgen dat we Poetin niet nog meer helpen en hopen dat Europa ons op tijd komt redden uit de rotzooi.”

De meeste mensen hier zijn iets hoopvoller. Hoewel er minder publiek is dan een maand geleden, wonen er nog steeds honderden mensen in de tenten. “Heel goed”, zegt Koninjoek. “We moeten laten zien dat we nog steeds geloven in het idee van Maidan. De enige manier om dit te doen is door hier te blijven en onze politici met onze aanwezigheid te dwingen te veranderen. Ze zijn dan wel niet veel waard, maar ze zijn alles wat we nog hebben.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s