‘Ik heb mijn ouders beloofd niet te gaan, en ik wil niet dood’


21 februari 2014 (Trouw/ De Tijd) – Huilend staat Julia Jatsenko (28) voor haar raam. Er zijn rookpluimen te zien, en sirenes te horen. Haar ouders belden net om te zeggen dat ze hun spullen pakken. Ze gaan proberen Kiev uit te komen en naar hun datsja op het platteland te gaan. “We zijn bang voor een burgeroorlog. Zorg er alsjeblieft voor dat je genoeg eten in huis hebt”, zeggen ze tegen hun dochter. Ze zijn niet de enigen. Door de hele stad staan rijen bij supermarkten, banken en benzinestations.

Op de tafel in de keuken staat de computer aan met livebeelden vanuit het centrum. “Zeker honderd doden”, vertelt een Oekraïense journalist. Met een monotone stem noemt hij de namen op. Jatsenko begint op en neer te lopen in de keuken. “Ik weet niet wat ik moet doen, ik weet niet wat ik moet doen, moet ik erheen gaan? Maar ik heb mijn ouders beloofd niet te gaan, en ik wil niet dood. Er lopen bendes door de stad, door de politie ingehuurd, ze hebben kalasjnikovs.”

Oekraïners reageerden gisteren verbijsterd op de gewelddadige escalatie in Kiev. Van kritiek op de mannen en vrouwen in de vuurlinie is geen sprake meer. Een paar dagen geleden was dit nog wel anders. Enkele intellectuelen waren bang dat ultranationalisten de demonstraties zouden kapen. Anderen vroegen zich af of het wel slim was om stenen naar de politie te gooien. Dat zijn immers ook maar gewone jongens, de echte schuldigen zijn de rechters en politici, aldus critici, die bang waren dat de autoriteiten zouden reageren door het leger in te zetten.

Nu zijn de demonstranten helden. Ze vechten vanwege het geweld, wat ze precies willen bereiken is allang niet meer belangrijk. “Waarom vraag je naar een reden, het is toch logisch dat we vechten. Die schoft Janoekovitsj schiet op ons, wat moeten we in hemelsnaam anders?” schreeuwt demonstrant Andrej kwaad door de telefoon en hij gooit de hoorn erop.

 

In het centrum van Kiev woedde gisteren een burgeroorlog. Hoewel president Janoekovitsj woensdagavond een staakt-het-vuren heeft aangekondigd, werd er tegen zonsopgang al weer gevochten. “Het was allemaal een afleidingsmanoeuvre”, denkt demonstrant Inna Bagan. “Ik dacht het gisteren al. Daarom ben ik ook de hele nacht hier gebleven.”

 

Demonstranten gooien met molotovcocktails – amateuristische in plastic flesjes, maar ook professioneel gefabriceerde. Aanwezigen bellen om versterking, en al gauw staan er veertigduizend mensen op het plein. Ze dragen helmen, hebben stokken en benzine bij zich.

 

Om een uur of tien ’s ochtends krijgen de demonstranten de overhand. Ze weten de politie van het plein te verjagen. Op het podium wordt opgeroepen een menselijk blok te vormen op het Europaplein, aan het begin van de Groesjesvki-straat waar in januari ook gevochten werd en doden vielen.

Vanaf dat moment is het helemaal mis. Tientallen gewonden worden weggevoerd op zelfgefabriceerde brancards. Deuren van winkels aan de straat worden geforceerd om mensen te verplegen. Agenten worden overmeesterd en afgevoerd, terwijl het publiek ‘fascisten’ tegen ze roept. Vanaf het podium wordt opgeroepen hen niets aan te doen ‘omdat Europa meekijkt en we ons imago moeten beschermen’.

“We kunnen het aantal doden niet aan”, vertelt Julia Madelevitsj (28), die in een mortuarium werkt, over de telefoon. “Er zijn er zo veel dat we ze op de grond en in de kelder moeten opstapelen. Het zijn er tientallen, en dit is niet eens het enige mortuarium in de stad.”

Mensen in het hele land houden politietroepen tegen die naar Kiev op weg zijn: ze overmeesteren agenten en blokkeren treinrails. Julia Jatsenko leest in haar keuken een bericht voor van de website van de demonstranten. “Mensen die naar Maidan gaan worden opgeroepen hun naam en telefoonnummer op hun arm te schrijven, zodat hun familie gecontacteerd kan worden als hen iets overkomt. Hoe heeft het in hemelsnaam zo ver kunnen komen?”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s