‘Beverwijk is geen Dance Valley’


13 augustus 2013 (nrc next) – Een menigte Beverwijkers verdringt zich bij de wedkar. “Ik ga voor Bright Look en Andrea Swagerman” zegt een  jongen tegen een vriend in de rij voor de kar waar je kunt gokken. “Nee man niet Andrea, je moet Co nemen. Andrea heeft moeilijk geloot. Ik zet in op Time after Time en Beauty Charisma”, zegt zijn maat.

Het is donderdag op de Beverwijkse feestweek. En iedereen weet: donderdag is het hoogtepunt van de kermis, want dan is het kortebaandraverij. Bij de botsauto’s is om twee uur geen mens meer te zien, want iedereen is met tassen vol drank onderweg naar de Breestraat om de paardenrace te aanschouwen. En een paar euro in te zetten op een van dieren. Op een dag als vandaag wordt zeker 60.000 euro vergokt.

De winkelstraat is voor de gelegenheid volgestort met zand. Op een baan van 300 meter racen de 24 paarden één tegen één. Het is een afvalrace: per race moeten ze twee keer winnen zodat eentje afvalt. Er zijn vier rondes, in de laatste wordt de winnaar bepaald. De ruiters die wijdbeens in een karretje achter hun dier hangen – pikeurs genoemd – zijn beroeps. Ze worden betaald door de eigenaars van de paarden, meestal rijke paardenliefhebbers.

Zoals Annie Swagerman (62), die met meegebrachte stoelen en een koelbox bij de dranghekken zit. Ze heeft samen met haar man een meubelzaak en elf paarden, waarvan er vandaag twee meedoen: Andrea en Co Swagerman. “We doen de hele zomer mee met wedstrijden in de provincie, maar ik ben elke keer weer  bloednerveus.”

“Ik was niet altijd zo van de paarden hoor”, zegt ze terwijl achter haar de eersten voorbij stuiven. “Maar alles veranderde toen mijn oude jeugdliefde Klaas weer tegenkwam. Hij zat al in de paarden en fokt ze ook. En als je er een eentje geboren ziet worden, ja dan ben je verkocht.”

Dat betekent trouwens niet dat Annie en haar man ook van paardenspringen- en dressuur houden. “Brrr nee, dat zijn zo’n kakkers. Gelukkig is iedereen hier heel gewoon. We gaan ook nooit op vakantie. Alle draverijen af, dat is onze vakantie.”

Een vakantiegevoel, dat hebben Robert (25) en Arie (39) ook. De twee zijn collega’s bij een staalbewerkingsbedrijf. Ook al wonen ze in Beverwijk, het is een feest waar ze het hele jaar naar hebben uitgekeken. “De paarden zijn niet zo boeiend”, vindt Robert, “het gaat erom dat je iedereen weer eens tegenkomt, een soort reünie.” “Vroeger spaarde ik er zelfs een heel jaar voor,” vertelt Arie.

“Maar het is wel minder geworden hè”, bemoeit hun buurman Nico (50) zich er mee. “Vroeger ging je hierheen omdat Mallorca te duur was. Nu is dat betaalbaar geworden dus is dit minder speciaal geworden. En er zijn geen bandjes, alleen maar dj’s. Wat dat betreft is de kermis van Heemskerk leuker.”

Het is niet de eerste keer dat de woord Heemskerk valt. In ieder gesprek lijkt de andere grote kermis van Noord-Holland wel eens ter sprake te komen. “Tja in Heemskerk zijn er wel 10.000 toeschouwers.” En: “zij hebben Corrie Konings.”

Deze concurrentie is historisch te verklaren, legt Henk Vormeer van de organisatie uit. “Vroeger streden we al met Heemskerk om wie er tijdens de verjaardag van Wilhelmina de draverij mocht organiseren.” Maar die tijd is geweest. Op dit moment hebben de Heemskerkers iets waar ze in Beverwijk qua draverijgekte niet aan kunnen tippen: een rotonde die demontabel is, zodat je hem kunt weghalen voor de race. Toch kunnen de aanwezigen het niet over hun hart verkrijgen Beverwijk af te vallen. “Beverwijk is gewoon Beverwijk, weetje.”

Steef Scholten (40) weet zijn liefde voor Beverwijk wat beter te verwoorden.“Als echte Noord-Hollanders zijn we stug. Maar dat alles is weg als we ‘klaarmaken, op uw plaatsen, af’ horen. Daarnaast: Beverwijk is het hart van Europa. Zet je passer maar op de kaart en je zult het zien. Hier is het allemaal begonnen met grote feesten want wij hebben 100 jaar geleden voor het eerst biertanks gebruikt in plaats van fusten. Dance Valley, de Gay Pride,  ze hebben allemaal van ons geleerd. Maar misschien moet je dat alleen niet opschrijven, want dat komt inhalig over. En daar zijn wij Beverwijkers niet zo van.”

Intussen gaat het niet goed met de paarden van Annie. Andrea heeft verloren van favoriet Yankee Attack en Co kon Evision niet aan. “Ik denk dat ze even genoeg hebben gehad dit seizoen”, zegt Annie.  “Nouja niet zo  erg”, zegt Klaas. “Ze hebben eerlijk verloren.”

Klaas wil wel meteen naar huis, want hij fokt ook nog duiven en daar moet hij mee aan de slag. Annie kijkt een beetje teleurgesteld naar de wedwagen. “Ik voel me wel schuldig dat Co als favoriet was aangekondigd. Al die mensen zijn hun geld kwijt. Ik was nog naar die presentator gelopen en had gevraagd of hij dat niet wilde zeggen,” zegt ze sip.

De Beverwijkers lijken haar niets kwalijk te nemen. Het winnende paard Evision is nog niet gehuldigd en het zand nog niet opgeruimd, of ze staan al te feesten op de straat. Of nouja feesten, veel gedanst wordt er niet. Wel broodjes beenham gegeten en met bierblikjes gegooid. “Op paarden wedden is deel van het feest, maar nu moeten we door naar de kroeg.”

Bij de Dj-booth in de Zeestraat staan de jongeren hutje mutje op elkaar. Een paar zwaar opgemaakte meisjes bewegen wel wat op en neer als ‘Kom maar met me viben’ gedraaid wordt. Ook in bar dancing Notelle gaan de voetjes niet van de vloer. “Dat gebeurt hier nooit echt,” vertelt René (36) die vrouw en kinderen op een camping heeft achtergelaten om hier te feesten met zijn vrienden van vroeger. “We
zijn vroeg begonnen hè. Bovendien zijn we in Noord-Holland hè, als je wilt dansen ga je maar naar Dance Valley.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s