100% Patricia Paay-vrij


23 juli (nrc next)  – Vrachtwagenchauffeur Jasper van Dartel (23) opent een biertje met zijn tanden en vertelt trots over het tentfeest waar hij straks naartoe gaat: het Broeklanderfeest. ,,Het is het eerste tentfeest van de bouwvak, dus zelfs uit Twello, Apeldoorn en Goor komen bussen met mensen.” Leon van de Vondervoort (27) vult aan: ,,Zo’n klein dorp, zo’n gigantisch feest.”

Jasper en Leon maken deel uit van de Sloepzoepers, een vriendengroep uit Broekland, Overijssel. De mannen kennen elkaar al sinds de basisschool en zijn vanavond op de verjaardag van Jordi, die 25 wordt en dit in de tuin van zijn ouders viert. De jongens maken grappen over de metaalbedrijven waar ze werken. Een speelgoedset wapens – op de kermis gewonnen, voor Jordi – wordt uit elkaar gesloopt en ze spelen met de geweerkolf alsof het een piemel is.

Broekland mag dan maar één bushalte hebben, het dorp heeft wel een vierdaags zomerfeest. Zo’n 480 vrijwilligers, wat neerkomt op bijna iedere volwassene in het dorp, helpen hieraan mee. Alles doen ze zelf. Het is geen commercieel initiatief van horecaondernemers: het geld blijft in het dorp. Van de 12.000 liter bier die wordt weggetapt, gaat de opbrengst naar de volleybal- en voetbalvereniging. Dankzij dit feest hoeft de jeugd amper contributie te betalen.

Tegelijkertijd is het feest de eerste van een serie biertentfeesten in Salland die jongeren uit de hele omgeving weekend na weekend afgaan. ,,Het begon honderd jaar geleden als kermis en is uitgegroeid tot een echt zomerfeest. We verwachten 10.000 bezoekers over vier dagen”, vertelt voorzitter Wout Groot Koerkamp (36).

Groot Koerkamp nam drie jaar geleden het voorzitterschap van het feest op zich. ,,Het was een beetje ingekakt. Met een groep jonge mensen hebben we nieuwe dingen bedacht. Zo zijn Broeklanders. We bedenken iets en vervolgens regelen we het ook.” Zo heeft het Broeklanderfeest een app, met het dagprogramma, een bar-o-meter waarop je kunt zien hoeveel bier er al doorheen is gegaan en antikatertips. Op het terrein hangen posters als ‘100% Patricia Paay-vrij’ en ‘Gebrekkig consumentenvertrouwen = naar Broekland in plaats van Mallorca’.

Op de verjaardag van Jordi is de gelijkenis met Mallorca niet ver te zoeken. DJ Avicii klinkt op de achtergrond. Aan de statafel links drinken de meisjes wodka; aan de statafel rechts de mannen. De meeste aanwezigen zijn al aardig dronken. De blaas wordt geleegd in het weiland.

Formule 1 van het platteland

De hele middag hebben de Sloepzoepers bij de ‘Trekkerslep’ gestaan. Op een dorpsfeest draait het niet alleen om bierdrinken, er komen ook tradities en rituelen aan te pas. Hier zijn dat de kermis, braderie, vossenjacht en, nog belangrijker, de Trekkerslep. Bij deze ‘Formule 1 van het platteland’ gaat het erom dat je met je tractor een ballastbak zo ver mogelijk over een zandbaan trekt. Tijdens deze ‘trek’ wordt het gewicht op de bak naar voren geplaatst en gaan er messen in de grond, waardoor er steeds meer weerstand ontstaat. Dagen van tevoren sleutelen de deelnemers aan de tractoren. De bandenspanning moet optimaal zijn.

Een gifgroene tractor stuift in razende vaart over de baan, laat een pluim grijze rook achter en komt na een meter of tachtig tot stilstand. Plotseling slaan de vlammen uit de motor. De chauffeur duikelt verschrikt de tractor uit. Het brandje wordt snel geblust. Luc Gubbels (46) kijkt toe. ,,Dit is de sportklasse. Die hebben tractoren die alleen voor wedstrijden worden gebruikt.” Achter hem staat een tractor die er minder glimmend en snel uitziet. ,,Ik werk bij een agrarisch bedrijf en mijn tractor wordt echt gebruikt. Ik doe mee in de boerenklasse, iets minder macho.”

Een paar Sloepzoepers staan ook aan de kant, biertje in de hand. ,,Iets voor boeren”, zegt een van hen. ,,Niet te hard zeggen”, zegt zijn kameraad. ,,Een van ons doet namelijk ook mee”, legt hij uit. ,,En die neemt het heel serieus.”

,,Eindbaas!” roept iemand. Gait Middelkamp komt aangelopen. De vijftiger is op de Kole Kermse in maart – een ander kermisfeest in het dorp – tot nachtburgemeester gekozen en heeft een tatoeage van Broekland op zijn arm. Hij grijnst. ,,Deze jongens zijn de toekomst. Over een paar jaar zullen zij de feesten organiseren.”

De 1-2-3-regel

Op de verjaardag van Jordi maakt de vriendengroep zich op voor het tentfeest. De moeder van de jarige wordt bedankt en ze belooft straks ook nog even naar de tent te komen. Lallend beweegt de groep zich door de versierde straten van Broekland richting de biertent. ‘Toegang op eigen risico’, staat op een bord bij de ingang.

Coverband Riverside speelt een medley van Marco Borsato-hits. De houten vloer in de feesttent gaat op en neer. Er wordt wat met bier gegooid. De meeste vriendengroepen blijven – net als de Sloepzoepers – bij hun eigen clubje staan. Buiten zoenen wat stelletjes achter kermisattractie De Rups.

De feesttent staat vol met vierduizend dronken jongeren, maar heel wild wordt het niet. De Sloepzoepers zijn eigenlijk ook iets te lang op de verjaardag van Jordi blijven hangen. En op het Broeklanderfeest geldt de 1-2-3-regel: een uur stopt de muziek, twee uur gaat de tap dicht en drie uur moet de tent leeg zijn.

,,Morgen is het eigenlijk ook leuker”, zegt Leon, die de avond daarvoor ook al tot half zes is doorgegaan en vanmorgen vrijwilliger was bij de vossenjacht. ,,Wel leuk dat het zo druk is en iedereen uit de regio komt, maar zondag is echt de dag voor de dorp.” Dan wordt namelijk ‘wie hef de bokse an’ gespeeld, een soort sterrenslag in de modder tussen groepen in het dorp. ,,Dan komen de oudjes ook. Zo mooi.” Met je ouders feesten is het mooiste wat er is, vindt ook zijn kameraad Sikko: ,,Mijn ouwe is een koning, die drinkt mij er uit. Ook een Broeklander, hè.”

(met Lex Boon)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s