Dansen in een string en even niet denken aan Poetin


14 augustus 2012 (Trouw) -Een uitbundige Rus in een leren string staat te praten met een Canadees met een gitaar. “Jij naam? Jij vandaan?” De Engelsman antwoordt in volzinnen en de Rus kijkt verward. Hij haalt zijn schouders op. “Jij wodka?” Ze verdwijnen samen op de dansvloer. ’s Ochtends zie ik ze weer, ze slapen hun roes uit op het strand. Een vrouwtje met de hoofddoek ruimt de rotzooi op om hen heen en probeert ze niet wakker te maken.

 De jongeren hebben elkaar gevonden op Kazantip, het grootste elektronische muziekfestival van Oost-Europa. Op een strand van Popovka, een slaperig dorpje op de Krim in Oekraïne, komen jaarlijks 160.000 jongeren – voor het merendeel Russen – feesten tussen de palmbomen en vreemde roestkleurige en witte bouwwerken. Er zijn 6 podia, 30 barretjes en de dj’s draaien dag en nacht, vier weken lang.

Voor veel bezoekers is het festival meer dan een lange rave. Het is een enclave waar andere wetten gelden dan thuis. Een maand lang laten ze zich van hun exhibitionistische kant zien. Ze hijsen zich in gekke kostuumpjes en zijn losser en vriendelijker dan anders. Op Kazantip ontsnappen ze aan de politieke werkelijkheid in de ex-Sovjetlanden, waar het leven de afgelopen jaren minder vrij geworden is.

Niet voor niets is het festival vormgegeven als republiek. De entreekaarten heten visa, de organisator wordt president genoemd en er is zelfs een grondwet. “De republiek is een utopische maatschappij, gericht op het bereiken van het onmogelijke – vrijheid van sociale, politieke en historische clichés, burgerschap, democratie, cultuur en orde”, staat daarin geschreven. Het mantra: “voor leven zonder broek en zomer over de hele wereld.”

Af en toe kom je ook een Nederlander tegen. Ernst Koppen (25) uit Tilburg valt op met zijn blonde haar en lange zwembroek. “Die Russen hebben allemaal van die kleine broekjes aan. Zelfs de mannen lopen in string.” Hij grijnst. “Verder is het niet zo extreem als ik dacht. Ik hoorde dat iedereen naakt was en seks zou hebben waar je bijstond. Maar dat valt reuze mee, ik heb nog maar één blote man gezien.”

Hij is hier voor drie dagen met een groep vrienden. “We wilden iets exotisch. En het bevalt heel goed. Overdag ligt iedereen op het strand te chillen. En de muziek is goed.” Zijn vriend Ruben van de Waal (25) beaamt dit. “Je hebt hier alles: van elektro tot minimal, goa, house en zelfs hardcore. Ik ken geen enkele dj van naam maar ze draaien beter dan ik ooit in Nederland heb gehoord. Als je een tent binnenkomt dan ramt het erin.”

Het enige wat Koppen jammer vindt, is dat je niet met die Russen kunt praten. “Ik dacht dat ze wel Engels konden, maar nee. Best lastig bij de meisjes ook.” “Oja?” zegt Van de Waal plotseling. “Daar leek jij gisteren anders weinig last van te hebben.” Zijn vriend bloost. “We hebben nauwelijks gepraat.”

Aan liefde op Kazantip geen gebrek. Omdat het festival 20 jaar bestaat kun je er dit jaar zelfs trouwen. Bij de ingang staat een enorme toren die stelletjes kunnen beklimmen om bovenin in het echt te worden verbonden. Honderden staan in de rij in allerlei ludieke bruidsmode waar veel thule bij te pas komt. Terwijl in Oekraïne een maand geleden nog een wet in het parlement lag die homo-uitingen wilde  verbieden, is op het festival ook het homohuwelijk toegestaan. Twee jongens in gouden bruidsjurken krijgen groot applaus als de een de ander de toren opdraagt.

Masha (24) Petrova komt net terug van de ceremonie. Ze staat met haar rode stiletto’s in het zand en heeft een bruidsbloem in haar haar. Haar vriend Dimitri Aleksandrovitsj (23) staat naast haar in een zwembroek met een stropdas gemaakt van Hawaiiketting. Op zijn buik is een bruidsjasje geschminkt. Jammer dat ons huwelijk in Moskou niet geldig is, lacht Petrova. “Misschien is dat maar beter zo”, zegt Aleksandrovitsj met een frons. Zijn kersverse bruid slaat hem op zijn achterhoofd.

Het stel komt hier al jaren. “Het is wel veranderd”, vertelt hij. “Een paar jaar geleden waren hele gedeeltes alleen voor VIP’s beschikbaar. Toen moest je een foto opsturen en werd aan de hand daarvan bepaald of je knap genoeg was om binnen te komen”, zegt hij. “Of rijk genoeg. Bij die podia zag je allemaal oligarchen met hun meisjes. Nu kan iedereen komen.

Dat is relatief, want normale Oekraïners kunnen zich de prijzen hier nauwelijks veroorloven. De jongeren die hier komen zijn over het algemeen van rijke ouders of werken er jarenlag hard voor. Ze huren een villa of een kamer bij een familie in een van de dorpjes in de buurt. Op de marktjes worden Timosjenko-maskers met bijpassende vlechtenkrans verkocht, maar niemand koopt ze. De bezoekers geven hun geld liever uit aan gebatikte lampenkappen, lachgasballonen en gele Kazantipzwembroekjes.

In de Heaven bar, voorheen VIP-gebied, staan grijsaards met zonnebrillen en twintig man bewaking. Als iemand een foto maakt, wordt hem dringend verzocht deze te wissen. Toch laten ook deze types zich op Kazantip van hun beste kant zien. “Helemaal uit Nederland? Klasse zeg. Wil je een whisky cola?” Zijn modellenvriendin lacht me vriendelijk toe.

Op de laatste avond vindt op het strand een afsluitingsceremonie plaats. De president staat in een hippiegewaad op een ijzeren boog en slaat op een gong terwijl naast hem twee meisjes met wierookstokjes wapperen. De bezoekers laten ballonnen op. Daarna begint een feest met een megalomane lasershow.

Het is opvallend hoe goed alles geregeld is op Kazantip. Er is wc papier, goed eten, de stroom valt nooit uit, geen corrupte politieagente te zien, de zon schijnt en de zee is knalblauw. Een paradijsje, je vergeet bijna even dat je in Oekraïne bent. Van der Waal is het ook opgevallen. “Als twee werelden naast elkaar. Binnen is alles goed voor elkaar, net een westers festival. Daarbuiten is het een zooitje, waar niets werkt en mensen tussen de geiten leven.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s