Oekraïne vist naar euro’s en rolt de oranje loper uit


5 juni 2012 (Trouw) – De riooldeksels zijn zilver geverfd en de oranje matroesjka’s liggen uitgestald. Oekraïne treft de laatste voorbereidingen voor het EK en concentreert zich daarbij vooral op uiterlijke details. In de fanzones – afgesloten stukken straat in de speelsteden waar straks de fans op grote schermen de wedstrijden kunnen volgen – worden tenten van de grote biersponsoren opgebouwd en verschijnen reuze voetballen als versiering. In Kiev en Charkov worden bloembedden in de vorm van Poolse en Oekraïne voetballers gelegd. In Lviv liggen ze er al, alleen daar zijn de bloemen van plastic.

Enkele dagen voor het begin van het EK lijken de bijna alle zorgen die de afgelopen maanden werden uitgesproken overbodig. De stadia zijn af, overal hangen Engelstalige bordjes, vrijwilligers zijn opgetrommeld en er zijn nog hotelkamers over. Oranjefans die zich hoopten te vergapen aan vieze oostblokpleinen, zullen op het eerste gezicht teleurgesteld uitkomen. Stoffige straten zijn verhard, illegale markten zijn verwijderd, en er zijn keurige kiosken opgezet.

Maar wie voorbij de versiersels kijkt, ziet dat niet alles te verbloemen is. In Charkov, waar oranje speelt, zijn de nieuwe trambanen te hoog aangelegd, waardoor auto’s met een een lage bumper er niet overheen kunnen rijden. Ook de verkeerssituatie in Kiev baart zorgen. In de hoofdstad zijn meerdere metro ingangen – waarvan enkele waar kan worden overgestapt – afgesloten. Auto’s staan urenlang in de stad vast vanwege afgesloten de fanzone. Naast het feit dat de inwoners er chagrijnig van worden, is het de vraag of de toeristenbussen aan deze files kunnen ontkomen.

De Oekraïners zelf verlaten de stad of zijn opgelaten. Weinig van hen spreken Engels, maar het houdt ze niet tegen in hun plannen om geld verdienen aan de, in hun ogen, rijke Europeanen. Op internet zijn forums verschenen waarop tips worden uitgewisseld over welke souvenirs de fans het leukste zullen vinden en hoe je ze het beste kunt verkopen. Zo worden er bijvoorbeeld speciale oranje folkloredoeken en oranje matroesjka’s (houten stapelpoppetjes) gemaakt.

In Charkov wacht de oranjefans een warm welkom met een splinternieuwe UEFA-fontein en een oranjecamping met paintballterrein en optredens van Armin van Buuren en Danny de Munk.

De Charkovenaren, die hun stad graag als culturele hoofdstad verkopen, zijn erg blij dat deze eindelijk eens aan het grote publiek wordt tentoongesteld. Omdat het een studentenstad is, zijn er relatief veel jonge mensen die hun Engels willen oefenen. Omdat ze zelf moeilijk visa naar Europa krijgen willen ze graag buitenlanders leren kennen. Daarin schuilt tegelijkertijd een gevaar, want het is niet altijd vriendschappelijk. West-Europese mannen zijn in Oekraïne zeer gewild vanwege hun paspoort.

Gezondheid- en vrouwenorganisaties maken zich zorgen dat de nieuwe contacten tot een HIV-explosie zullen lijden. “Oekraïne heeft een van de snelst groeiende HIV-epidemieën ter wereld”, aldus Constance Boris van de AIDS Healthcare Foundation in Oekraïne. “Het gaat niet alleen om prostituees maar ook normale meisjes en jongens. We raden de fans aan voorzichtig zijn.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s