‘De hele wereld kan nu zien hoe groot homofobie hier is’


21 mei 2012 (Trouw) – De jongen ziet lijkbleek en wrijft de laatste restjes traangas uit zijn ogen. Hij is van de Oekraïense homo-organisatie Insight en zit op een terrasje bij te komen. Zelfs het afgelasten van wat de eerste gay pride in Kiev had moeten worden, is gevaarlijk gebleken: rechtsextremisten bestoken een persconferentie van homo-activisten met traangas. Elders in de stad slaan ze twee homo’s in elkaar.

De zondag loopt zo uit op een grote teleurstelling voor de ongeveer tachtig Oekraïense homorechtenactivisten die mee wilden doen aan de gay pride. De vooravond van het EK-voetbal leek hen het juiste moment om voor het eerst een parade te houden. De hele wereld zou meekijken en de gemeente zou gedwongen zijn om politiebescherming te geven, zo dachten ze. In plaats daarvan voelen ze zich zo bedreigd dat ze de boel afblazen.

De dag was nog zo optimistisch begonnen. ‘s Ochtends verzamelen de activisten zich voorzichtig uitgelaten op verschillende plekken in de stad. Ze wachten op de busjes die hen zullen vervoeren naar de paradelocatie die de lokale autoriteiten na veel getouwtrek aan de homo’s heeft toegewezen: een plek ergens achteraf, tussen de snelweg en de rivier de Dnjepr.

Zo’n twintig deelnemers staan bij een metrohalte sigaretten nerveus te roken, terwijl organisatrice Olena Semenova wacht op instructies. Om rechtsextremistische knokploegen te slim af te zijn heeft de organisatie de locatie tot het laatste moment geheim gehouden. ‘s Ochtends lijkt dat plan nog te werken. De ‘kozakken’, mannen van een nationalistische paramilitaire beweging die een hekel aan homo’s hebben, kondigen op hun website patrouilles door de hele stad aan.

Maar dan krijgt Semenovic een telefoontje van activisten die alvast naar de paradelocatie zijn afgereisd. “Oh.” Ze knikt en spreekt haar groepje toe. “Het gaat niet door jongens. We zijn verlinkt. Waarschijnlijk door de politie of de lokale pers.”

Een kijkje bij de rivier wijst uit dat de homohaters de plek inderdaad hebben gevonden. Ze staan rijendik opgesteld. Sommige demonstranten zijn leden van de orthodoxe kerk die leuzen meedragen als ‘liefde tegen homoseksualiteit’. Maar de meesten zijn kozakken – gespierde jongens met zwarte uniformen. Sommige van hen hebben zwepen vast. De politie staat er naast, maar doet niets om de groepen te ontmantelen.

Groenlinks-Europarlementariër Marije Cornelissen begrijpt dan ook goed dat de organisatie de parade onder deze dreiging afgelast. “Ik heb antidemonstranten bij andere gay prides gezien, ze willen homo’s dood zien.” Ze heeft grote moeite met de houding van de politie .“Als zij niet in staat is veiligheid aan deze activisten te bieden, dan kun je betwijfelen of ze dat wel kunnen bij het EK. De andere mogelijkheid is dat het een politieke keuze is. Des te ernstiger.”Semenova is vooral teleurgesteld. “Voor nu hebben ze gewonnen”, aldus de Oekraïense activiste. “Maar we zullen doorgaan. Het is voor ons al een hele stap dat we de vergunning hebben gekregen. De hele wereld heeft kunnen zien hoe groot de homofobie hier is, en dat sterkt de gemeenschap. Volgend jaar organiseren we er gewoon weer een.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s