Wetsvoorstel moet Oekraïne behoeden voor homo-gevaar


11 mei 2012 (Trouw)- Het propageren van homoseksualiteit moet verboden worden. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat bij de Oekraïense parlementaire commissie voor vrijheid van meningsuiting ligt.

In de toelichting staat dat de nationale veiligheid bedreigd wordt door homoseksuelen. “Ze zijn de grootste verspreiders van het hiv-virus en bedreigen daarmee het Oekraïense gezin. Het uitdragen van homoseksualiteit kan een demografische crisis tot gevolg hebben.” Met de wet zouden kinderen ook ‘beschermd’ moeten worden tegen homoseksuelen in bijvoorbeeld de media.

“Wat deze nieuwe wet precies zal betekenen weet niemand, wel dat het slecht nieuws is”, zegt blogger en homorechtenactivist Anastasia Zjivkova.

Politici zoeken een zondebok voor de dramatische demografische ontwikkelingen in Oekraïne, zegt ze. “Er worden nauwelijks kinderen geboren en jongeren verlaten massaal het land. In plaats van iets doen aan de economische omstandigheden, schuiven politici die ontwikkeling af op homoseksuelen. Deze argumentatie komt veel kerkelijke organisaties goed uit. Parlementsleden uit diverse partijen steunen het wetsvoorstel, dus de mogelijkheid dat het aangenomen wordt, is zeker aanwezig.”

Als de wet inderdaad aangenomen wordt, mogen in Oekraïne geen homosymbolen meer gedragen worden en in media, films of tentoonstellingen geen homoseksuelen voorkomen. Anti-homoseksuele uitingen worden overigens niet verboden.

Een vergelijkbare verordening werd in maart aangenomen in enkele Russische steden, onder andere in Sint-Petersburg. Volgens mensenrechtendeskundigen gaat de Oekraiense wet verder omdat die voor het hele land geldt en ook censuur oplegt.

Volgens Zjivkova treft de wet een kleine groep homoseksuelen in de samenleving. “De meeste Oekraïense homo’s houden hun geaardheid geheim. De homo’s die in Kiev wonen, hun geaardheid in kleding uitdragen en naar de schaarse homobars gaan, zijn uitzonderingen. De meeste homoseksuelen wonen in de provincie en houden hun geaardheid voor iedereen geheim. Logisch ook, want ze lopen het risico in elkaar geslagen te worden door hun buren. Zij zullen weinig merken van de wetgeving, want het verandert niets in hun situatie.”

UPDATE 16 mei: Het wetsvoorstel is door de commissie goedgekeurd en zal dus in het parlement behandeld worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s