Onrust rond zaak-Timosjenko


30 april 2012 (Trouw) – In de Oekraïense hoofdstad Kiev staan zeker dertig witte partytenten met vlaggen met rode hartjes en ‘I love Timosjenko.’ Vanaf hun campingstoelen delen ze flyers uit. “Kijk dat is de boef” zegt er een terwijl hij naar een papiermaché repikla van president Viktor Janoekovitsj wijst.

De zaak-Timosjenko houdt de gemoederen in Oekraine en daarbuiten bezig. De ex-premier, bekend van de Oranjerevolutie en de blonde vlechtkrans, zit een celstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik. Heet het officieel.

Afgelopen week zou het tweede proces tegen haar beginnen, dit keer vanwege belastingontduiking. Maar het werd uitgesteld tot 21 mei. Omdat zonder Timosjenko, die weigert bij de rechtzaak aanwezig te zijn, geen rechtzaak kan plaatsvinden, volgens de rechter.

Er klinkt steeds meer kritiek op de behandeling van de politica vanuit andere Europese landen. Na het voorbeeld van de Duitse Bondskanselier Merkel kondigen steeds meer Europese politici aan dat ze Oekraïne niet zullen bezoeken tijdens het EK. Zeker nadat Timosjenko vorige week bekend maakte dat ze wordt mishandeld in haar cel in Charkov. De politica werd door bewakers in een laken gewikkeld en in haar maag gestompt, verklaarde ze. Uit protest is ze in hongerstaking gegaan.

De foto’s van de blauwe plekken op haar buik gingen als bewijs de hele wereld over. Dat de dag erna bomaanslagen plaatsvonden in Dnipropetovsk was geen toeval, volgens aanhangers van de blonde politica. Janoekovitsj zou zo een poging doen om de internationale aandacht afleiden van wat hij Timosjenko aandoet. Ondanks de aantijgingen beloofde de president dit weekeinde onderzoek naar de aanslagplegers.

Terwijl Timosjenko internationaal als mensenrechtenheldheld word binnegehaald, zijn de Oekraïners sceptisch. Hoewel er verontwaardiging is onstaan over de mishandeling, kan ze niet rekenen op grote kiezerssteun. Ze is een corrupt politicus, dus veel aanklachten tegen haar zouden wel eens juist kunnen zijn, is de heersende opinie.

“Aan de ene kant wordt de rechtzaak gezien als de laatste hoop voor de democratie, dus wordt ze weldegelijk als held gezien “, aldus Vladimir Zastava, politiek deskundige van het onafhankelijke Gorsjenin Instituut. Maar dat betekent niet dat de Oekrainers haar politiek ook steunen. Timosjenko ligt in de peilingen ver achter bij Janoekovitsj. “Daarbij is ze net zo populistisch als de huidige president”, aldus Zastava.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s