‘Oekraïnse politie die Engels leert? Onmogelijk’


31 maart 2012 (Trouw) -“Ik Engels kan?” Oekraïens politieagent Sasha (25) kijkt naar de grond en vervolgens naar zijn collega’s achter hem. Ze staan op een klein kruispunt in het centrum van Kiev met zijn vijven het verkeer te regelen. De andere agenten lachen en schudden hun hoofd.

“Ik gehad beetje op middelbare school”, brengt Sasha langzaam uit, wordt rood en schakelt over op Russisch. “Nee ik wil niet dat je mijn achternaam noemt. En ik wijs je liever niet de weg in de metro in het Engels. Ik moet nog veel oefenen.”

Hij is niet de enige. Op dit moment zitten ongeveer 27.000 Oekraïense politiemannen op Engels cursus. En dat is wel nodig, want in Oekraïne spreken weinig mensen andere talen dan Oekraiens en Russisch. Met het EK in het vizier heeft de minister Vitali Zakharchenko van Binnenlandse Zaken daarom besloten dat de agenten in de speelsteden drie uur per week les op de kazerne moeten volgen. In juni moeten ze in staat zijn toeristen de weg te wijzen of helpen als ze in de problemen komen.

Een eis die bij veel Kievernaren hilariteit opwekt. “Onze politie is oerdom”, zegt marktkoopman Alexander Smirnoff (28). Hij verkoopt matroeschkapoppen op de toeristische Andrejevskistraat, en wil maar al te graag iets over de agenten vertellen. “Het gaat ze niet lukken. Ze zijn niet goed in talen, enkel in geld aftroggelen.” Om hem heen verzamelt zich een groepje collega verkopers dat hard lacht als het hoort waar het over gaat. “Heb je er een gesproken die Engels kan?” De mannen kijken verbaast. Smirnoff:“Dan heb je gewoon geluk gehad.”

Het is niet alleen de mening van de marktkoopmannen. De politie, militia in het Oekraïens, heeft een slecht imago. Niet alleen zijn de agenten laagopgeleid en afkomstig uit de laagste sociale klasse, de dienst zelf is ook erg corrupt. Eind 2011 schreef Amnesty International er nog een rapport over. “Twintig jaar na de val van de Sovjet-Unie werkt de politie nog steeds voor de staat in plaats van voor de burgers. Veel normale Oekraïners zijn slachtoffer van omkoping of erger.”

Het lijkt onmogelijk de politie in enkele maanden om te vormen tot een toeristvriendelijke dienst naar Europees model.

Maar het EK biedt perspectieven. De regering heeft er veel belang bij een goede indruk te maken, dus waar in Oekraïne veel diploma’s te koop zijn, geldt dit vooralsnog niet voor de Engelscursus voor agenten. Marktkoopman Smirnoff: “In de stad zullen de de agenten flink gedrild worden op aardigheid en er misschien op vooruit gaan. Maar dat is tijdelijk. Ze verdienen slecht dus ze zijn overgeleverd aan corruptie. Tot de regering besluit hun lonen op te hogen, zullen het boeven blijven.”

Minister Zakharchenko maakt vooralsnog geen aanstalten iets aan de lonen te doen. Wel verklaarde hij vorige week dat hij vertrouwen heeft in de politie. “Er zijn genoeg agenten die Engels spreken, en dat zijn degenen die zullen werken tijdens het EK. Bovendien is uit ons eigen sociologisch onderzoek dat Oekraïners vertrouwen hebben dat de politie in staat is hun taken uit te voeren”, aldus Zakharchenko. Maar het onderzoek openbaar maken, deed hij niet.

One thought on “‘Oekraïnse politie die Engels leert? Onmogelijk’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s