Smurfen drinken en negers zappen


21 december 2011 (Trouw) – Drankspelletjes? Walgelijk, vindt minister van volksgezondheid Edith Schippers. Zij wil ze mogelijk verbieden. Maar heeft dat überhaupt zin?

Gezellig een biertje op zijn tijd moet kunnen, vindt minister Schippers. Maar spellen die aanzetten tot drankmisbruik? “Dat moeten we niet willen”, zei zij vorige week, in reactie op vragen van PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester.

Die ergert zich al jaren aan bedrijven die een slaatje proberen te slaan uit comazuipende jongeren. Zij maken spellen als ‘Drinking roulette’ en ‘Het Biertrechterspel’, die in grote stapels bij de winkelketen Expo liggen. Met behulp van trechters, slangen en shotglaasjes kunnen de spelers de alcohol direct achterin hun keel gieten. Uit de handel daarmee, vindt Bouwmeester. Nu de minister haar is bijgevallen, is er een kans dat de spellen daadwerkelijk verdwijnen. Maar lost dit wel iets op?

Expo-directeur John Burggraaff denkt van niet. “Je kunt het wel verbieden, maar je houdt die jongeren toch niet tegen.” Hij begrijpt dat de spellen uit zijn winkel omstreden zijn, maar vindt ook dat ze niet overschat moeten worden. “Onze spellen worden vooral cadeau gegeven. Ze passen in de belevingswereld van de jongeren, maar blijven vaak ongebruikt in de kast staan.”

Jongeren zijn inventief als het aankomt op het fabriceren van trechters, tuiten en andere manieren om alcohol zo snel mogelijk in te nemen. Een rondgang op internet bevestigt dat: de lijst met huis-tuin-en-keuken drankspellen is eindeloos.

Favorieten zijn kaartje blazen, kingzen of mexen (dobbelen of kaarten met opdrachten), ‘ik heb nog nooit’ (waarbij de zin wordt afgemaakt en degene die het wel ooit heeft gedaan moet drinken) en bierpong (pingpongballetjes in bierglazen gooien).

Ook de ludieke spellen zap-de-neger (om beurten zappen tot er een zwart persoon in beeld komt en dan iets drinken) en smurfendrinken (een smurfenfilmpje kijken en telkens als het woord ‘smurf’ valt drinken) doen het goed online. Het doel van deze spelletjes is duidelijk, legt forumbezoekster Nijntje uit: ‘zuipen tot je erbij neervalt’.

Opvallend genoeg worden deze bierspellen door Kamerlid Bouwmeester nauwelijks genoemd. Net zo min als de kleuterspellen die populair zijn bij jonge drinkers. Zoals ‘Krododil met kiespijn’, waarbij je de tanden van een krokodil moet indrukken tot hij zijn bek op je vingers dichtklapt. Of ‘Stef Stuntpiloot’, waarbij je moet voorkomen dat een ronddraaiend vliegtuigje jouw kippenmuntjes omver kiepert. Dit laatste spel is zo populair als drankspel dat er een jaarlijks studentenkampioenschap aan gewijd werd.

“We kennen dat toernooi wel, maar we houden ons daar ver van”, zegt Olav Rozendaal van Hasbro, de fabrikant van ‘Stef Stuntpiloot’. “Qua marketing richten we ons op moeders en kinderen. Wie het spel uiteindelijk koopt, daar hebben wij geen invloed op.”

Als maatregel tegen comazuipen zal het verbieden van de specialistische bierspelen weinig zin hebben. De jongeren zijn nauwelijks bij te houden in het ontwikkelen van nieuwe drankrages, weet ook forumbezoeker Kymcoos: “Ik hoor de laatste tijd steeds vaker over bierzeeslag. Kan iemand me daar iets meer over vertellen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s