Duits, bruin en geföhnd


“Toen Dennie Christian net Rosamunde begon te zingen, moest ik toch wel een beetje huilen. Dat was al mijn lievelingsliedje toen in klein was.” Suzanne Snijders (49) staat aan de bar met een rosé. Ze heeft haar blonde haar opgestoken en een zwierige witte jurk aan. “En jij, ben jij de dochter van Dennie ?” Haar ogen staan vragend. ”Oh, ik dacht dat je tips voor hem opschreef.”

Er zijn drieduizend bezoekers bijeen gekomen in de Rodahal op deze Paasmaandag in Kerkrade. Het Schlagerfestival 2011 is volledig uitverkocht. Het merendeel van de bezoekers in de grote hal is Nederlands en zestigplus, getuige de vele rollatoren. Het publiek zit het eerste uur, maar gaat daarna bij aanstekelijke nummers staan. Meegeklapt wordt er bij bijna iedere Duitse hit. Op het einde is het ouderwets inhaken.

Veertig jaar geleden was Snijders al hier met haar moeder. “Die is nu dood, maar de mensen die toen optraden, staan er nu nog steeds”, zegt ze met zangerig Limburgs accent.

Voor het festival zijn vijftien artiesten ingevlogen. Uit Duitsland, Oostenrijk en Italië komen ze. Semino Rossi, de afsluiter die in Duitsland meer platen verkoopt dan Marco Borsato in Nederland, is hier met zijn privévliegtuig. De optredens worden stuk voor stuk opgeleukt door danseressen met iedere keer weer andere glitterjurkjes.

“Ich liebe Holland.” Heino lacht zijn tanden bloot. De duurst betaalde artiest zit backstage achter een kopje koffie. “Ik ben geen dertig jaar meer op de Nederlandse televisie geweest. Dat de Schlager een dip had, komt omdat de media er geen aandacht aan besteedden.”

Want de populariteit van het gerne is even groot als toen het festival begon in de jaren zeventig, aldus Heino. “Nein”, valt zijn vrouw hem in de rede. “Dat was in de jaren tachtig. Ik kan het weten, want ik ben al dertig jaar met je getrouwd.” Heino schudt lachend zijn hoofd. “Hoe dan ook, de Nederlandse jongeren zingen nog even enthousiast mee als ik Schwarze Barbara zing.”

Mede-organisatrice Chantal Roeters, die zelf ook optreedt, beaamt dit.  ”NIPO heeft ooit onderzoek gedaan naar schlager en wat bleek: De Duitse radiozender WDR4  wordt in Nederland meer beluisterd dan BBC.”

Het festival vond van 1973 tot 2000 plaats in Kerkrade. In 2001-2002 werd het naar Groningen gehaald waarna het populariteit inboette.

Drie jaar geleden is de gemeente Kerkrade begonnen met een offensief om het festival terug te halen naar waar het begonnen is. Met succes want vorig jaar vond de wederopstanding plaats.

Of de gouden jaren zeventig worden geëvenaard is nog maar de vraag. De TROS trok destijds twee miljoen kijkers met de show. “We hopen dit jaar meer te trekken dan vorig jaar toen MAX 400.000 kijkers had”, aldus een trotse Roeters. “Er wordt achter de schermen flink gelobbyd dat het dit jaar op primetime uitgezonden wordt.”

Snijders gaat waarschijnlijk wel kijken. “Als ik dan toevallig thuis ben.” Voor nu geniet ze van het optreden van Chris Roberts. “Dat haar”, lacht ze. “Zo bruin en geföhnd. Van een afstand ziet hij er goed uit, maar dat is wel anders als je hem in zijn zwembroek zou zien.”

Gepubliceerd in Trouw op 26 april 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s