Waarom apporteert een hond?


Jaap en Julia Spierings uit Maastricht zien regelmatig honden vol overgave achter een bal of stok aanrennen om deze vervolgens bij hun baasje te bezorgen. Ze vragen zich af wat de evolutionaire basis van dit gedrag is.

Honden stammen af van wolven. De mannetjeswolven jagen vaak ver van huis en vreten hun prooi ter plekke op om het thuis uit te spugen voor moeder en de puppies, vertelt Matthijs Schilder. Hij is gedragsbioloog aan de Universiteit Utrecht. En dit basisinstinct van het terugbrengen van een prooi zie je terug bij honden als ze apporteren, legt hij uit. Of het een konijn of een bal is, maakt allemaal niet uit.

Hoewel alle hondenrassen dit instinct hebben, kunnen ze niet allemaal even goed apporteren. De rassen beschikken namelijk over verschillende gedrageigenschappen, zegt hondenkenner Martin Gaus. Deze eigenschappen zijn er echter in de geschiedenis door de mens uitgefokt of juist geselecteerd. Zo konden honden een bepaald doel dienen: het erf bewaken (waakhond), schapen hoeden (herdershond) of bij een jonkvrouw op schoot zitten (schoothondje). ,,Eigenlijk zijn honden in de loop van de geschiedenis gezien als gebruiksartikel”, aldus Gaus.

De jachthond is de beste apporteerder, stelt bioloog Paul de Vos. Hij werkt onder meer voor de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging. Tweehonderd jaar geleden zijn mensen op het Engelse platteland begonnen met het fokken van honden die twee belangrijke eigenschappen hadden voor de jacht: wild willen vangen én sociaal zijn. Populair werd de retriever, zegt De Vos. ,,Die hond is scherp op het jachtveld, maar tegelijkertijd sociaal, want hij brengt de prooi graag terug naar zijn baasje.” Niet toevallig betekent het Engelse woord ‘to retrieve’ in het Nederlands ‘ontvangen’. In Nederland is de golden retriever gewild.

,,Sommige hebben supertalent, maar met de juiste training kunnen alle 320 rassen leren apporteren”, vertelt Martin Gaus. ,,Dus ook schoothondjes.” Leren apporteren is volgens hem de basis van de pupopvoeding. ,,Zo leert de hond samenwerken met zijn baasje.”

Omdat ieder ras verschillende eigenschappen heeft, is het volgens experts belangrijk dat een hondeneigenaar weet welk ras zijn hond is. ,,Als je lui bent, kun je beter geen hond uit een jachtlijn kopen”, legt gedragsbioloog Schilder uit. ,,Die moet je namelijk uitdagen. Als je hem niet mee naar buiten neemt, raakt de hond gefrustreerd. Het gevolg: grote kans dat hij je meubels sloopt.”

Gepubliceerd op 31 december 2010 in nrc next.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s