Zo krachtig is de Google code


Aan een handleiding voor Googles zoekmachine heeft niemand behoefte. Dat is voor u even overbodig als een handleiding veters strikken. Althans dat dacht u, tot u dit boek las.

In de New York Times en The Economist werd hij getypeerd als “een reporter en technisch expert, die per ongeluk ondernemer werd.” Met zijn nieuwste boek De Google code heeft internetexpert Henk van Ess een nieuw succesnummer afgeleverd. Het compacte boekje biedt de onderzoekjournalist een zeer leesbaar en nuttig overzicht van zoekmachines en –tips. Het boek is een eigenwijze eyeopener voor menig internetgebruiker.

NIEUW PERSPECTIEF
De auteur gaat eerst in op zoekmachines en neemt vervolgens Google onder de loep, om uiteindelijk uit te komen op waar het uiteindelijk om draait: de Google Code. Deze code is een combinatie van tips en trucs om de beste resultaten uit de zoekmachine te halen. Naast handige woordcodes leert Van Ess de lezer een nieuw perspectief aan. Hij laat hem inzien niet de vraag aan Google te stellen (bijvoorbeeld ‘hoe heet de oudste zoon van Balkenende’), maar te denken zoals de machine doet (bijvoorbeeld ‘*, Balkenendes oudste zoon’). Van Ess beschrijft hoe de mappenstructuur van nieuwswebsites eruitzien en ‘hoe documenten denken’.

GEMISTE KANS
Als handleiding is het boek briljant. De uitleg is zeer helder en voorzien van veel foto’s om de voorbeelden te verduidelijken. Het enige punt waarop de internetdeskundige het een beetje laat liggen is de ethiek. Dit is in principe voor een handleiding niet noodzakelijk, maar aangezien hij wel ingaat op de verstandhouding Google-China is het jammer dat hij niet ook het onderwerp duurzaamheid aanstipt. Een gemiste kans, dit is namelijk een zwakte van Google. Wist u bijvoorbeeld dat een zoekvraag bij Google 7 gram CO2-uitstoot kost? Met dit in het achterhoofd is de auteurs herhaalde uitspraak ‘het is gratis dus probeer het nog eens’ enigszins irritant. Hij had bijvoorbeeld in kunnen gaan op de duurzame zoekmachine Ecosia.

COCAÏNE
Het boek biedt naast handige tips om snel te vinden wat je zoekt fijne overzichten van andersoortige zoekmachines, zoals semantische en menselijke zoekmachines. De Google Code kan het best gelezen worden achter de pc, want u zult regelmatig de links uit willen proberen. Geografische feitjes over cocaïne in Brabant en het verschil tussen Nederland en Duitsland worden haarfijn uiteengezet met Van Ess’ kennis van het web (lees: Google insights en Wolfram|Alpha).

GOUDVIS
Het ‘zo krachtig is de Google code’ van Van Ess kan ietwat arrogant overkomen, maar wat zou het, hij maakt al zijn beloftes waar. Weet u wat ‘Google–site:Google.* -site:Google.*.*’ betekent? Aan het einde van dit boek wel. De Google Code leest als een trein en het principe is heel logisch. Google kan echter niet alles. Toen ik met de code wilde uitvinden hoeveel schubben een goudvis heeft kwam ik er niet uit. Ik wist beter dan ‘hoeveel schubben heeft een goudvis’ in te typen bij Google. Maar het antwoord voorspellen lukte ook niet. Wat ik ook probeerde: ‘a goldfish has about’ en ‘scales’, het had allemaal geen zin. Toen ik ‘een goudvis heeft gemiddeld 1…100000000 schubben’ invulde, liep hij vast. Ach, sommige antwoorden heeft alleen Martin Gaus. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s